Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ο Μινωικός Πολιτισμός ΔΕΝ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ από την ΕΚΡΗΞΗ της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ



Όταν μία θεωρία επαναλαμβάνεται συνέχεια και συνέχεια, τότε κάποια στιγμή γίνεται πιστευτή και "λογική" να υφισταται, παραμερίζοντας την πραγματική λογική. Αυτή η "λογική" επικρατεί και στην περίπτωση του αφανισμού του Μινωικού Πολιτισμού.
Μας λένε ότι ο αρχαίος αυτός πολιτισμός εξαφανίστηκε ξαφνικά, πιθανότατα λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Αν αφήσουμε κατά μέρος τις χρονολογίες, όπου συνήθως οι αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες διαφωνούν, ας "πιαστούμε" με την ίδια την θεωρία και τα ευρήματά της.

Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος στήριξε την θεωρία του Ντερπφελντ το 1939, σε δυο αρχαιολογικές μαρτυρίες:

Πρώτον, ότι το παλιρροϊκό κύμα άφησε τα ίχνη του στην Αμνισό, όπου εντόπισε κτίρια των οποίων οι τοίχοι είχαν καταρρεύσει και είχαν παρασυρθεί προς την παραλία από το κύμα.

Δεύτερον. Εκτός από τις υλικές ζημιές που προκάλεσε το γιγαντιαίο κύμα, εναπόθεσε άλατα στα χωράφια καταστρέφοντας σε κάποιο βαθμό τη σοδειά. Παράλληλα, θειούχος ηφαιστειακή στάχτη πρέπει να κάλυψε σε κάποιο πάχος την καλλιεργήσιμη γη, πλήττοντας και πάλι τη σοδειά.

Όμως υπάρχουν κάποια ευρήματα που δεν συνάδουν με την θεωρία του Ντερπφελν, αλλά με την κοινή λογική.

Πρώτον. Πέρα από την Αμνισό δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για καταστροφική δράση του παλιρροϊκού κύματος στην υπόλοιπη Κρήτη. Όμως, ο Μινωικός Πολιτισμός δεν ήταν μόνο η Αμνισός.

Δεύτερον και βασικότερο από όλα, όπου η κοινή λογική παρεκτράπηκε χάρης κάποιας άλλης "λογικής": Αν η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης είχε προκαλέσει τουλάχιστον ένα τσουνάμι, αυτό δεν θα "ταξίδεψε" μόνο νότια προς στην Κρήτη, αλλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν αυτό το συγκεκριμένο τσουνάμι είχε την δύναμη να καταστρέψει έναν πολιτισμό τόσο μακριά από την Σαντορίνη, φανταστείτε τι θα είχε κάνει σε κοντινότερους "προορισμούς" και δυτικά και ανατολικά και βόρεια. Φανταστείτε τι θα είχε κάνει στην Αθήνα ή στους παράκτιους μικρασιατικούς πολιτισμούς, οι οποίοι είναι πολύ κοντινότεροι από την Κρήτη. Πράγματι, λοιπόν, και σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αντώνη Κονταράτο: οι διάφορες Αιγαιοπελαγίτικες πόλεις της εποχής επέζησαν της έκρηξης και συνέχισαν τη ζωή τους.

Το μυστήριο, λοιπόν, εξακολουθεί να παραμένει. Βέβαια, υπάρχει μία θεωρία που μπορεί να θεωρηθεί ακραία, ότι ο πόλεμος που αναφέρεται στην ινδική Μαχαμπαράτα θα μπορούσε να συνέβαλε στην εξαφάνιση του Μινωικού, με την προύπόθεση ότι οι δύο πολιτισμοί συνυπήρξαν χρονολογικά.

diadrastika.com



Το διαβάσαμε από το: Ο Μινωικός Πολιτισμός ΔΕΝ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ από την ΕΚΡΗΞΗ της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/06/blog-post_553.html#ixzz3cCAtx79u


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...