Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Τρεις πύρινες σφαίρες φώτισαν τον ουρανό της Ισπανίας








Πετρώματα από διαφορετικούς κομήτες έπιασαν φωτιά μόλις εισήλθαν στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ισπανία, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο.

Η πρώτη φορά ήταν το βράδυ της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου λίγο πριν 23:00: ξαφνικά, εμφανίστηκε στον ουρανό της Καστίγης μια φωτεινή βολίδα. Όπως εξήγησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το φαινόμενο δημιουργήθηκε όταν ένα κομμάτι από κάποιον κομήτη εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης, σε απόσταση 111 χιλιομέτρων πάνω από την επαρχία Αλμπασέτε και εξαφανίστηκε αφού διένυσε 75 χιλιόμετρα προς το νότο στην επαρχία Κουένκα. Όπως ανέφεραν αστρονόμοι «το αντικείμενο προερχόταν από τον κομήτη 2P/ Encke και συνδέεται με τη βροχή μετεωριτών, που είναι γνωστές ως Ταυρίδες».


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής εντοπίστηκαν δύο πύρινες σφαίρες: η μια στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα και η άλλη στην Ανδαλουσία. Και οι δύο ήταν μικρότερες από αυτή που εντοπίστηκε την Τρίτη και προφανώς δεν ανήκε στον προηγούμενο κομήτη. Όπως ανέφερε το αστρονομικό κέντρο του Τολέδου, «οι βράχοι προερχόταν από διαφορετικούς κομήτες».
la-gigantesca-bola-de-fuego_604x0
Σύμφωνα με αυτό το ίδρυμα, η πρώτη από τις πύρινες σφαίρες που εθεάθησαν χθες το βράδυ εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ατλαντικό στις ακτές της Ουέλβα, σε ύψος 98 χιλιομέτρων και εξαφανίστηκε κοντά στην πόλη Λέπε, σε απόσταση 38 χιλιομέτρων. Η δεύτερη διέσχισε την Καστίγια Λα Μάντσα 2,37 ώρες αργότερα.
pronews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...